• Wood | Design | Technology
Athens Metropolitan expo

Events

Στρατηγική συνεργασία Medwood – Archisearch.gr – Design Ambassador
Στο πλαίσιo της Medwood 26 – 29 Απριλίου 2018 στο Metropolitan Expo, προγραμματίζεται και μια νέα σειρά δράσεων, με τίτλο | the | Architect Show | με την στρατηγική συνεργασία της κορυφαίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την Αρχιτεκτονική και το Design, Archisearch.gr και την επιμέλεια του Βασίλη Μπαρτζώκα, της εταιρίας παραγωγής Design Ambassador.

Θέμα του Συνεδρίου είναι:
Leisure Architecture & Resorts
Σάββατο 28.4 Ώρα έναρξης 12.30

Στο Συνέδριο που αφορά την Αρχιτεκτονική και τον Σχεδιασμό παραθεριστικών κατοικιών θα μιλήσουν διακεκριμένοι αρχιτέκτονες και designers, οι οποίοι σχεδιάζουν εξοχικές κατοικίες για ιδιώτες, αλλά και μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους, όπως είναι οι Δημήτρης Ποτηρόπουλος της Potiropoulos + Partners και ο Δημήτρης Καραμπατάκης από το γραφείο k-studio, έργα των οποίων είναι στο portfolio του Costa Navarino, ο Σωτήρης Τσέργας του γραφείου Block 722, ο Αριστείδης Ντάλας με βραβευμένο έργο στην Τήνο, ο Γιάννης Δουρίδας της ομάδας RCTECH, o Μιχάλης Μαυρολέων της A&M Architects, η Κατερίνα Βορδώνη και η Φάνια Σινανιώτου του γραφείου Vois Architects, o Θωμάς Δοξιάδης απο το γραφείο Doxiadis Plus και άλλοι.

Από τον χώρο του σχεδιασμού resorts ξενοδοχείων θα μιλήσει η Ρία Βογιατζή του γραφείου Elastic Architects, ο αρχιτέκτονας του Casa Cook στην Κω Ηλίας Μαστρομηνάς, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν και άλλα σημαντικά ονόματα από τον χώρο της Αρχιτεκτονικής του Design και των Τουριστικών Επενδύσεων. Θα παρουσιάσουν/συντονίσουν, η δημοσιογράφος του Protagon, επικοινωνιολόγος και ειδήμων σε θέματα Τουρισμού, Χριστίνα Πουτέτση καθώς και η Αρχιτέκτων Μάγδα Σγουρίδη ενώ αναμένεται να το παρακολουθήσουν περισσότεροι από 500 αρχιτέκτονες, designers, μηχανικοί αλλά και άνθρωποι του Τουρισμού.

Image: Vacation House in Messinia-Navarino Residences Competition | Potiropoulos + Partners

«Σεμινάριο στη Διεθνή Έκθεση Medwood 2016»

Η έκτη κατά σειρά επαγγελματική έκθεση Medwood θα πραγματοποιηθεί 7 με 10 Απριλίου στο εκθεσιακό κέντρο METROPOLITAN EXPO (Αερολιμένας Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος).

Στόχος της έκθεσης είναι η ενημέρωση για τις καινοτομίες και τις νέες τάσεις στο design, τη δόμηση, τις νέες τεχνολογίες και την πράσινη αρχιτεκτονική έχοντας πάντα ως πρωταγωνιστή το ξύλο.

Οι επισκέπτες εκτός από την πλήρη ενημέρωση για όλα τα νέα προϊόντα, θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος στο σεμινάριο με θέμα:

«Το ξύλο στη βιοκλιματική αρχιτεκτονική»

που θα διεξαχθεί κατά τη διάρκεια του Building Green Open Space 2016 την Κυριακή 10 Απριλίου 2016.

11:15 «Ο σκιασμός στον Βιοκλιματικό σχεδιασμό ενός κτιρίου»
Ομιλία από τον καθηγητή Τουλιάτο Π.
Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Έχει κάνει ειδικές διαλέξεις πάνω στην αρχιτεκτονική και τη σεισμική συμπεριφορά ξύλινων κατασκευών. Έχει ασχοληθεί με μεγάλης κλίμακας κατασκευές – ανακαινίσεις παλαιών κατασκευών και σχεδιασμό ελαφρών κατασκευών από ξύλο.
Head of department of Architecture Frederick University.

11:50 «Φυσικό ξύλο, φυσικά»
Ομιλία από τον Σοτοβίκη Δ.
Ο Διονύσης Σοτοβίκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Από το 1991 έως το 1996 σπούδασε Αρχιτεκτονική στην Architectural Association (AA) στο Λονδίνο. Το 2015 εκλέχτηκε Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, ενώ διατηρεί το δικό του αρχιτεκτονικό γραφείο, στο WORKSHOP, σε έναν πολυεπίπεδο χώρο δημιουργίας και έκθεσης. Έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει πλήθος έργων σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στη Νέα Υόρκη και στην Κύπρο.

12:25 «Ο ρόλος του ξύλου ως ένα εξαιρετικά χρήσιμο υλικό στην σύγχρονη αρχιτεκτονική»
Ομιλία από τον Δρ.Νταλό Γ.
Καθηγητής Τεχνολογίας Ξύλου, Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου.

Το σεμινάριο έχει ώρα προέλευσης στις 11.00, θα διαρκέσει έως τη 13:00 και η συμμετοχή είναι δωρεάν. Οι εγγραφές γίνονται έως 8 Απριλίου 2016 στο e-mail: seminars@medwood.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την παρουσίαση της έκθεσης στην ιστοσελίδα www.medwood.gr, την σελίδα στο Facebook Medwood ή να επικοινωνείτε στο e-mail: ad@medwood.gr και στο τηλ.: 210 2931011.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ:       ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:

                       

Σάββατο 10 Μαΐου 2014 «ΗΜΕΡΙΔΑ: Κατασκευές Βιοκλιματικής Συμπεριφοράς και Ενεργειακής Εξοικονόμησης (Passive House)»

Η ημερίδα με θέμα: «Κατασκευές Βιοκλιματικής Συμπεριφοράς και Ενεργειακής Εξοικονόμησης (Passive House)» γίνεται στα πλαίσια της προώθησης των οικολογικών βιοκλιματικών τρόπων κατασκευής σύγχρονων σπιτιών. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τι σημαίνει στην πραγματικότητα ο όρος του Passive House, ποιες είναι οι βασικές αρχές σχεδιασμού μιας τέτοιας κατασκευής, καθώς και ποιοι επαγγελματικοί ορίζοντες ανοίγονται μετά το αυξημένο ενδιαφέρον στην Ευρώπη και όχι μόνο, για τέτοιου είδους επενδύσεις.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

1. Οι έννοιες της Βιοκλιματικής Συμπεριφοράς και το νόημα της Ενεργειακής Εξοικονόμησης
Τουλιάτος Παναγιώτης, Ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Σχολής

2. Ο ρόλος του (αρχικού) αρχιτεκτονικού σχεδιασμού κτιρίου για τη βέλτιστη βιοκλιματική του συμπεριφορά και την ελάχιστη ενεργειακή του δαπάνη
Αλεξάνδρου Ελένη, Λέκτωρ Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ

3. Το Ξύλινο παθητικό σπίτι ως μέσο ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στις οικολογικές – μη ενεργοβόρες κατασκευές
Gunter Lang, επικεφαλής του δικτύου εμπειρογνωμόνων Passivhaus Αυστρίας από το 2013

4. Αναβάθμιση της βιοκλιματικής συμπεριφοράς και της ενεργειακής απόδοσης υπάρχοντος κτιρίου
Τουλιάτος Παναγιώτης

Παναγιώτης Tουλιάτος
Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Έχει κάνει ειδικές διαλέξεις πάνω στην αρχιτεκτονική και τη σεισμική συμπεριφορά ξύλινων κατασκευών. Έχει ασχοληθεί με μεγάλης κλίμακας κατασκευές – ανακαινίσεις παλαιών κατασκευών και σχεδιασμό ελαφρών κατασκευών από ξύλο.

Gunter Lang
Επικεφαλής του δικτύου εμπειρογνωμόνων Passivhaus Αυστρίας από το 2013, πιστοποιημένος σχεδιαστής παθητικών σπιτιών, καθώς και ομιλητής σε εθνικά και διεθνή συνέδρια, σεμινάρια και μαθήματα κατάρτισης σχετικά με το θέμα των παθητικών σπιτιών, καλύπτοντας όλες τις πτυχές του τομέα.

Ελένη Αλεξάνδρου
Διπλωμ. Αρχιτέκτων μηχανικός ΕΜΠ, March II UCLA, Επίκουρη Καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, στην περιοχή της Αρχιτεκτονικής Τεχνολογίας. Ειδικεύεται σε θέματα βιώσιμου και βιοκλιματικού σχεδιασμού. Τα ερευνητικά και επιστημονικά ενδιαφέροντα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα που σχετίζεται με την διερεύνηση και εφαρμογή αρχών βιωσιμότητας στο σχεδιασμό συμβατικών και εξελιγμένων κατασκευών, τα συστήματα βιοκλιματικού σχεδιασμού, καθώς και την μελέτη των Παραδοσιακών δομικών συστημάτων και της ενεργειακής τους συμπεριφοράς.

Ώρα Προέλευσης: 10:30 π.μ.
Διάρκεια: 11:00 π.μ. έως 13:00 μ.μ.
Διάλλειμα: 15 λεπτά στο τέλος της δεύτερης ομιλίας
Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ
ΕΓΓΡΑΦΕΣ: Οι εγγραφές γίνονται online έως 8 Μαΐου 2014 στο www.medwood.gr/seminar και στο e-mail: seminars@medwood.gr

ΗΜΕΡΙΔΑ 1: 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

Θέμα: Ο ρόλος του ξύλου στην ενεργειακή απόδοση του κτιρίου, καινοτόμες εφαρμογές και η συντήρηση της ξύλινης κατασκευής

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (είσοδος ελεύθερη)

10.30 Εγγραφή

11.00 Χαιρετισμοί και προσφωνήσεις

11.30 Η χρήση του ξύλου από τον μηχανικό σύμφωνα με τις απαιτήσεις εξοικονόμησης ενέργειας
Νίκος Ζυγούρης, Πρόεδρος ΣΠΜΕ

11.45 Το παρόν και το μέλλον της ενεργειακής επιθεώρησης: τι ισχύει σήμερα και οι προοπτικές για το επάγγελμα του μηχανικού/αρχιτέκτονα
Δημήτρης Αθανασίου, Ειδικός συνεργάτης ΥΠΕΚΑ

12.10 O ρόλος της σκίασης στη σύγχρονη βιοκλιματική αρχιτεκτονική
Ελένη Αλεξάνδρου, Λέκτωρ Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ

12.45 Διάλειμμα – καφές

13.00 Ενεργειακοί προβληματισμοί στη σύγχρονη δόμηση
Δρ. Παναγιώτης Τουλιάτος, Ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Σχολής

13.40 Το ξύλινο κούφωμα και η συμβολή του στην εξοικονόμηση ενέργειας στην σύγχρονη οικοδομή
Δρ. Γεώργιος Νταλός Αν. Καθηγητής του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου

14.10 Οι δυνατότητες συντήρησης του ξύλου στις κατασκευές
Δρ. Μιχάλης Σκαρβέλης, Καθηγητής του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου.

14.40 Συζήτηση – ερωτήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΣ & ΑΙΤΗΣΕΙΣ
Εγγραφή online μέχρι 30 Μαρτίου 2012, στο e-news@epipleon.gr

ΗΜΕΡΙΔΑ 2: Ημερίδα από τον Σύλλογο Ολιστικής Αρχιτεκτονικής στην Medwood 2012 (είσοδος ελεύθερη)

Ο Σύλλογος Ολιστικής Αρχιτεκτονικής (Σ.ΟΛ.ΑΡ.) και το Περιοδικό ECOΔΟΜΕΙΝ σε συνεργασία με την εταιρεία MedExpo, οργανώνουν ημερίδα με θέμα: ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ «από την βιοκλιματική αρχιτεκτονική και την μηδενική κατανάλωση ενέργειας, στην ολιστική δόμηση», με παράλληλη προβολή σχεδίων και ταινιών από παθητικά κτίρια.
H ημερίδα πραγματοποιείται το Σάββατο, 31 Μαρτίου 2012 ώρα 17:00 στα πλαίσια της έκθεσης Medwood στην αίθουσα συνεδριάσεων στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος

Πρόγραμμα

1. Κ. Στ. Τσίπηρας Αρχ. Μηχ. Δρ. Χωροταξίας, ιδρυτής Σ.ΟΛ.ΑΡ., διευθυντής σύνταξης ECOΔΟΜΕΙΝ, www.tsipiras.gr:
«Τα ολιστικά παθητικά κτίρια:φιλοσοφία και τεχνικές σχεδίασης για τα κτίρια του μέλλοντος».

2. ΛΑΖΑΡΟΣ ΣΟΦΙΑΝΙΔΗΣ, Μηχ. ηλεκτρ. Μηχ. Πρ. πρόεδρος Σ.ΟΛ.ΑΡ, www.s-ol-ar.gr, συντάκτης ECOΔΟΜΕΙΝ:
«Παθητικά κτίρια: Βασικές αρχές, κριτήρια σχεδιασμού, αεραγωγοί και εναλλάκτες θερμότητας».

3. Ξένια Κατσιγιάννη Αρχ. Μηχ., Γεν. Γραμματέας του Σ.ΟΛ.ΑΡ. συντάκτης ECOΔΟΜΕΙΝ, www.ecodomein.gr:
«Γεωβιολογία και Οικολογική Δόμηση».

4. Χριστίνα Οικονόμου Αρχ. Μηχ. μέλος του Δ.Σ. του Σ.ΟΛ.ΑΡ. συντάκτης του ECOΔΟΜΕΙΝ, Facebook Page ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΟΜΗΣΗ:
«Οικολογικά δάπεδα».

5. Γιώργος Μαντάνης, Καθηγητής ΤΕΙ Λάρισας Διδάκτωρ Παν/μίου WISCONSIN-MADISON
«Νέα προϊόντα τροποποιημένης ξυλείας: Τεχνολογικές ιδιότητες αυτών & οι εφαρμογές τους στη χώρα μας».

6. Ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.
Επιπλέον σας ενημερώνουμε ότι στη διάρκεια της ημερίδας θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του 5ο τεύχος του περιοδικού ECOΔΟΜΕΙΝ, με αφιέρωμα στα παθητικά κτίρια και συνέντευξη του μεγάλου αρχιτέκτονα και μέλους του Σ.ΟΛ.ΑΡ., Αλέξανδρου Τομπάζη.

ΕΓΓΡΑΦΕΣ & ΑΙΤΗΣΕΙΣ
Εγγραφή online μέχρι 30 Μαρτίου 2012, στο e-news@epipleon.gr